Dierenambulance Midden Limburg

 

Vogel gevonden, wat nu? 


Heeft u een vogel gevonden? Probeer dan eerst de situatie in te schatten. Is het dier daadwerkelijk gewond, verzwakt, of is er een kans dat het om een weesdier gaat. In sommige gevallen is ingrijpen niet de beste optie. Belt u ons voor advies.  


Verwond 

Is de vogel duidelijk gewond probeer de vogel dan te vangen met behulp van handschoenen of een handdoek. Zet het dier vervolgens in een doos. Op deze manier heeft u het dier veiliggesteld, vaak worden ze in een kleine donkere ruimte ook rustig. Stress kan namelijk dodelijk zijn.  

Geef geen water of voedsel. De vogel kan onderkoeld raken van het water en / of verslikken in het voedsel. Gewonde vogels hebben in het begin geen behoefte aan voedsel. Rust en warmte is belangrijker. Ga niet zelf aan de slag, het houden en verzorgen van een in het wild voorkomende vogelsoort is tegen de wet. Bovendien komt er veel kennis en zeer veel tijd bij kijken.  


Jonge vogels 

Neem een jonge vogel alleen mee als u zeker weet dat de oudervogel dood is of als het jong gewond is.  

Veel jonge vogels zitten vaak op de grond en hupsen een beetje rond. Het nest is inmiddels te klein geworden en dus springen ze overboord. Zij leren vliegen vanaf de grond. Het kan soms enkele dagen duren voordat de veren volgroeid zijn en ze de vleugels onder controle hebben. 

Meestal zijn de ouders in de buurt en is het niet nodig om het dier uit zijn omgeving te halen. De ouders voeden en beschermen het jong namelijk ook buiten het nest op de grond. Dit is de normale gang van zaken in onze natuur.  

U kunt een jonge gevonden vogel binnen een straal van 10 meter van de vindplek op een veilige hoogte in struiken neerzetten. Het is een fabel dat de ouders het jong dan verstoten. Vogels kunnen namelijk bijna niet ruiken en zoeken hun jong terug door middel van een roep. 


En de kat dan? 

De jonge vogels zijn natuurlijk erg kwetsbaar voor natuurlijke predatoren zoals vossen en marters of onnatuurlijke predatoren zoals onze katten en honden. Dit is dan ook de reden waarom vogels grote legsel maken. Zij zijn voorzien op een grote uitval van jongen tijdens de eerste levensmaanden. Het is natuurlijk niet de bedoeling om elke gezonde vogel die aan het leren vliegen is om op te vangen omdat ze bedreigd worden. Het is veel beter om de kat een tijdje binnen te houden. Daarbij is het niet zeker gegeven dat een kat zomaar een jong te pakken krijgt. De ouders zullen ongetwijfeld hun jong verdedigen met venijnige aanvallen.  

Begin niet zelf aan het grootbrengen van jonge vogels. Dit is echt een intensief karwei, waar veel kennis en kunde bij komt kijken. Het is namelijk de bedoeling dat de vogel opgroeit als zijnde wild en terug kan keren naar de natuur.  


Raamslachtoffers 

Vogels kunnen geen glas zien en vliegen dan ook vaak tegen een raam aan met een behoorlijke snelheid. De vogel kunt u het beste in een donker doosje bij laten komen. Negen van de tien vogels vliegen na een uurtje of twee weer weg. Zet er geen voedsel of water bij. De vogel kan onderkoeld raken door het water of zich verslikken in het voedsel. Vliegt de vogel na een tijdje nog niet weg of zijn er verwondingen zichtbaar? Belt u ons dan voor advies.  

E-mailen
Bellen
Instagram