Dierenambulance Midden Limburg

 

Ree-achtige gevonden, wat nu?

Een volwassen ree-achtige zal in een normale situatie niet zomaar in de buurt van mensen komen zonder weg te vluchten.  Veel van de gemelde reeën heeft een aanvaring gehad met verkeer. 

Heeft u een ree gevonden dat vast zit in een hekwerk of een levend ree dat te water is geraakt? Belt u ons dan meteen. 


Aangereden ree 

 Wat moet je doen bij een aanrijding met een ree? 

  • Zorg eerst voor je eigen veiligheid! 
  • Bel 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie door aan de hand van wegnummers en hectometerpaaltjes. Geef tevens de toestand van het dier door.
  • De politie schakelt een wildbeheerder in. Deze hebben ook een hond waarmee het gewonde ree opgespoord kan worden, mocht het ree besluiten om voor de hulp weg te rennen / kruipen. Ga niet zelf achter het ree aan rennen! 


Reekalfjes 

Jonge reetjes lijken vaak verlaten door hun moeder, maar niks is minder waar. De jongen reeën worden in mei geboren en kunnen de eerste dagen nog niet hun moeder volgen. De kalfjes blijven zeer stil op één plaats liggen en vertrouwen op hun schutkleuren en geurloosheid. De moeder komt geregeld langs om haar jong te zogen. Daarbuiten is ze in de buurt op zoek naar eten. Blijf dus niet wachten op moeder! Moeder ree heeft u allang gehoord en geroken en zal dan wegblijven. 

Laat jonge reeën met rust!

Raak een jong nooit aan en neem het al zeker niet mee! Zit er mensengeur op het jong, dan is de kans zeer groot dat moeder het gaat verstoten. 

Wanneer grijp je wel in door ons te bellen? Raak het dier niet aan!

  • Wanneer ze slijmerige neus, ogen of oren hebben. 
  • Wanneer er vliegen om het dier heen zwermen.
  • Wanneer de hond er aangezeten heeft.
  • Wanneer er duidelijke verwondingen te zien zijn. 


Ree in de tuin 

Het gebeurt met regelmaat dat een ree door de tuin loopt. Reeën kunnen gemakkelijk over een hekwerk van 2 meter springen. Veelal is er met het dier zelf niks aan de hand en is het gewoon per ongeluk in de tuin belandt. 

Het is belangrijk om rustig te blijven en niet bij het dier te blijven. Reeën zijn zeer stressgevoelige dieren. Veel reeën vertrekken zodra het weer schemer wordt en de straten weer rustiger worden. 

Jaag de dieren niet op, laat ze zelf de 'uitgang' zoeken. Bij opjagen is de kans dat ze gewond raken of in een benarde situatie terechtkomen zeer groot. Sluit eventuele poorten richting de straat af gedurende de dag. Tegen de schemer kunt u alles openzetten zodat het ree zelf de route naar 'huis' kiest. 

 

E-mailen
Bellen
Instagram