Dierenambulance Midden Limburg

 

Vleermuis gevonden, wat nu? 


Raak een vleermuis niet zomaar aan met blote handen. Vleermuizen kunnen het rabiës virus (hondsdolheid) met zich meedragen. Neem geen risico!


Vleermuis buiten aan de muur of aan de boom

Een vleermuis die overdag buiten aan een boom of aan een muur hangt hoeft niet per definitie gewond, verzwakt of ziek te zijn. 

In de maanden mei, juni en juli is het kraamtijd voor de vleermuizen, het kan zijn dat een jong dier uit de kolonieplaats is gekropen of gevallen. Geen zorgen, moeder vleermuis zal gauw genoeg op zoek gaan naar haar jong en weer mee terug nemen naar de kolonie. 

Eind juni en begin augustus is het de tijd dat de meeste vleermuis soorten beginnen met hun eerste vlieglessen. Het komt dan wel eens voor dat ze na een nacht vliegen gewoon ergens buiten gaan hangen. Zolang ze niet in de hete broeiende zon hangen kan dit geen kwaad. Het kan ook zijn dat de verblijfplaats van de vleermuis verstoord is geraakt , het dier weggevlogen is en nu hangt bij te komen. 

In het voorjaar en najaar hebben de vleermuizen hun seizoenstrek. Sommige soorten vliegen dan wel 40 tot 80 km per nacht. In die periode hangen de vleermuizen soms wel enkele dagen op dezelfde plek om uit te rusten. 


Vleermuis op de grond 

Een vleermuis op de grond is vaak een teken dat er iets aan de hand is. De vleermuis kan gewond zijn, verzwakt, ziek, te jong om te kunnen vliegen of dood. Of een vleermuis nog leeft of niet is niet altijd duidelijk. Vleermuizen kunnen in rusttoestand hun lichaamstemperatuur flink laten zakken. Een vleermuis zal dan automatisch helemaal niet of zeer sloom reageren. Een bewegingsloze vleermuis hoeft dus niet altijd dood te zijn. Kijk dus uit met het 'opruimen' of 'weggooien' van een vermoedelijk dode vleermuis.


Vleermuis binnen

Het komt met regelmaat voor dat een vleermuis per ongeluk de woning is binnengetreden. Waarschijnlijk is er ergens dan een bestaande doorgang met de buitenwereld. Als de vleermuis rondvliegt is het niet verstandig om het dier proberen te vangen. Een vleermuis laat zich vrijwel niet vangen en daarbij is de kans groot dat de vleermuis bij een poging tot vangen gewond raakt. Het open zetten van een deur of raam en de ruimte zo donker mogelijk te maken is vaak voldoende, de vleermuis zal snel vertrekken.

Hangt de vleermuis binnen aan de muur? U kunt de vleermuis zelf in een luchtdoorlatend bakje doen en zodra het donker is tegen de buiten muur aanhangen. De vleermuis zal dan zelf zijn weg weer zoeken. 


Vleermuis kolonie aan huis

Wij krijgen weleens de vraag of een kolonie vleermuizen voor gevaar en problemen zorgt. Overlast van een vleermuiskolonie komt maar zelden voor.

  • Vleermuizen 'hangen' alleen in bestaande ruimte. De dieren graven of knagen zelf geen ruimtes en maken ook geen nesten. 
  • Vleermuizen vormen alleen kolonies in de maanden mei - juli, tijdens deze kraamperiode verhuizen ze vaak naar andere verblijfplaatsen. 
  • U hoeft ook niet bang te zijn voor gevaar voor uw gezin en/ of huisdieren. Vleermuizen zullen niet zomaar aanvallen, het kan voorkomen dat ze proberen te bijten wanneer u het diertje wilt oppakken. De dieren zullen ook niet in uw haren vliegen. Daarnaast zullen ze ook geen parasieten overbrengen. 
  • Stankoverlast komt nauwelijks voor. Vleermuizen verspreiden zelden een geur. 

 

E-mailen
Bellen
Instagram