Dierenambulance Midden Limburg

 

Konijn / haas gevonden, wat nu?


Myxomatose

De meeste konijnen en hazen die gevonden worden zijn ziek en hebben myxomatose. Dit is een zeer besmettelijke maar ook pijnlijke ziekte die altijd een langzame dodelijke  afloop heeft.

Een ziek konijn of haas met myxomatose is gemakkelijk te herkennen. Ze hebben vaak dikke bulten op de kop en dikke ontstoken ogen. Daarnaast zijn de genitaliën flink opgezet. Zet het diertje in een doos en bel ons meteen! 

Let op wanneer u zelf konijn heeft! Zij kunnen dit namelijk net zo goed krijgen. Voor overige huisdieren of eigen gezondheid hoeft u niet bang te zijn. Jongen

In het vroege voorjaar worden de haasjes geboren in het open veld. Hazen maken in tegenstelling tot vele andere zoogdieren geen nest of hol. Hazen worden kant en klaar geboren met een dikke rossige vacht, terwijl konijnen onder de grond geboren worden, kaal, blind en doof.  

Laat de jonge haasje in het veld zitten en raak ze niet aan! Zij zijn niet hulpeloos en alleen. De broertjes en zusjes zitten vlakbij verstopt. Moederhaas en de kleintjes komen na zonsondergang samen voor een voeding. Na het voeden gaat iedereen weer zijn weg. Want als er een vijand langskomt is slechts een kleintje het haasje en niet het hele nestje. Dit is de normale gang van zaken in de natuur.  


Jonge haas                                         Jonge konijnen

E-mailen
Bellen
Instagram