Dierenambulance Midden Limburg

 

Zoogdier gevonden, wat nu?


Zoogdieren die niet voor de mens wegschieten zijn vaak of gewond/ ziek of het betreft jonge dieren.  Het verkeer neemt in Nederland al jaren enorm toe. Het is dan ook niet vreemd dat er jaarlijks duizenden wilde dieren worden aangereden en sterven.  

Verkeerslachtoffers 

Stop op een veilige plek langs de weg en kijk of het dier nog leeft. Rijd u toch door en belt u ons later? Dan is de kans zeer groot dat het dier al is komen te overlijden, dat we de plek van aanrijding niet kunnen lokaliseren of dat het dier weggekropen is in het struikgewas.  

 Bel de politie bij groot wild en wanneer het niet verkeersveilig is!  
Jonge zoogdieren 

Elk jaar worden er vele nesten van zoogdieren verstoord. Hetzij door een hond of kat, tuinwerkzaamheden, omgezaagde bomen, bouwprojecten,…. De schade aan een verstoord of kapot nest is vaak onomkeerbaar, de ouders zijn op de vlucht, er is geen nest meer en de jongen blijven hulpeloos en alleen achter.  

Begin nooit zelf aan het groot brengen van jonge zoogdieren! Er komt veel kennis en kunde bij kijken. Speciale diëten, geen enkel mensencontact en bovenal contact met soortgenoten. Bij het gebrek aan deze aspecten groeien ze op als tamme dieren en kunnen ze nooit meer de natuur in.  

Raap een jong zoogdier nooit zomaar op! In tegenstelling tot vogels kan mensengeur bij zoogdieren catastrofale gevolgen hebben.  

Wanneer moet ik dan wel ingrijpen?

  • Als ze overduidelijk een verwonding hebben. 

  • Als ze gepakt zijn door een kat of hond.

  • Als ze nat zijn en vliegen eromheen zwermen.  

  • Als het nest of hol overduidelijk kapot is.  
  • Als ze vieze en slijmerige neus, ogen of oren hebben. Egel gevonden, wat nu?


Konijn / haas gevonden, wat nu?


Ree-achtige gevonden, wat nu?

 

Vleermuis gevonden, wat nu?

 

E-mailen
Bellen
Instagram